Asperges koken (wit)

 

  1. Gebruik een brede pan waar de geschilde asperges plat in kunnen liggen, of snijd de asperges in stukken. 
  2. Giet er koud water op tot de asperges net onderstaan
  3. Voeg een goede snuf zout of een bouillonblokje toe 
  4. Zet het vuur aan en breng de asperges aan de kook
  5. Als de asperges kookt zet het vuur dan laag en laat de asperge afhankelijk van de dikte ongeveer 5 tot 8 min. koken. 
  6. Prik af en toe even met de vork in de asperge om de gaarheid in de gaten te houden
  7. Schep  de gare asperge uit de pan en laat deze uit lekken
  8. Smakelijk eten!


Asperge soep

  1. Kook de asperges zoals hierboven staat beschreven met een blokje bouillon. Snijd de asperges na het schillen in stukjes.                      (gooi de schillen nog niet weg!)
  2. Zijn de stukjes gaar? schep deze dan met een schuimspaan uit de bouillon
  3. Doe de schillen de in bouillon en laat deze een paar minuutjes mee koken, hierdoor komt er extra smaak aan de bouillon
  4. Schep de schillen uit de bouillon
  5. Voor een heldere asperges soep kunt u nu de stukjes asperges weer toevoegen. Liever een gebonden soep? ga dan verder met stap 6.
  6. Maak een roux van gesmolten boter en bloem, leng deze aan met de bouillon
  7. Voeg de stukjes asperges toe
  8. Als extra kunnen er nog stukjes ham, zalm of bijvoorbeeld bieslook toegevoegd worden
  9. Smakelijk eten!

Groene asperges koken

  1. Snijd ongeveer 3 cm van de onderkant van de asperge af. Schil hierna alleen het dikke gedeelte van de asperges
  2. Zet de asperges op in een pan met koud water en een snufje zout
  3. Zodra het water kookt het vuur laag zetten en de asperges nog een kleine 3 รก 4 minuten door laten koken
  4. Laat de asperges nog een paar minuten uitlekken
  5. Smakelijk eten!