Asperges koken (wit)
- Gebruik een brede pan waar de geschilde asperges plat in kunnen liggen, of snijd de asperges in stukken.
- Giet er koud water op tot de asperges net onderstaan
- Voeg een goede snuf zout of een bouillonblokje toe
- Zet het vuur aan en breng de asperges aan de kook
- Als de asperges kookt zet het vuur dan laag en laat de asperge afhankelijk van de dikte ongeveer 5 tot 8 min. koken.
- Prik af en toe even met de vork in de asperge om de gaarheid in de gaten te houden
- Schep de gare asperge uit de pan en laat deze uit lekken
- Smakelijk eten!
Asperge soep
- Kook de asperges zoals hierboven staat beschreven met een blokje bouillon. Snijd de asperges na het schillen in stukjes. (gooi de schillen nog niet weg!)
- Zijn de stukjes gaar? schep deze dan met een schuimspaan uit de bouillon
- Doe de schillen de in bouillon en laat deze een paar minuutjes mee koken, hierdoor komt er extra smaak aan de bouillon
- Schep de schillen uit de bouillon
- Voor een heldere asperges soep kunt u nu de stukjes asperges weer toevoegen. Liever een gebonden soep? ga dan verder met stap 6.
- Maak een roux van gesmolten boter en bloem, leng deze aan met de bouillon
- Voeg de stukjes asperges toe
- Als extra kunnen er nog stukjes ham, zalm of bijvoorbeeld bieslook toegevoegd worden
- Smakelijk eten!
Groene asperges koken
- Snijd ongeveer 3 cm van de onderkant van de asperge af. Schil hierna alleen het dikke gedeelte van de asperges
- Zet de asperges op in een pan met koud water en een snufje zout
- Zodra het water kookt het vuur laag zetten en de asperges nog een kleine 3 รก 4 minuten door laten koken
- Laat de asperges nog een paar minuten uitlekken
- Smakelijk eten!